معرفی منابع مطالعاتی انقلاب انگلستان (منابع فارسی)

زمان مطالعه: 6 دقیقه

در این یادداشت سعی شده تا برخی از منابع مهم در مورد انقلاب انگلستان و مباحث مرتبط با آن، معرفی شود تا علاقمندان بتوانند جهت مطالعه بیش‌تر پیرامون این موضوع به این منابع مراجعه نمایند.

انقلاب باشکوه

نوشتۀ کلاریس سویشر

ترجمه مهدی حقیقت خواه

نویسنده آمریکایی در فصل‌های آغازین این کتاب به وقایع پیش از انقلاب سال ۱۶۸۸ و عوامل زمینه‌ساز این انقلاب پرداخته است؛ و البته نام و اثری از لژهای ماسونی و تأثیرشان بر این انقلاب در این کتاب دیده نمی‌شود. با این وجود سیر وقایع انقلاب انگلستان به صورتی است که می‌توان بهره لازم را از کتاب برد و به تحلیل لازم در مورد شرایط و وقایع آن دوران رسید. در نهایت سویشر در فصل پایانی، این انقلاب را محصول عقاید جامعه دانسته و آن را از دو جنبه سیاسی و فکری بررسی کرده و نقش دانشمندانی چون فرانسیس بیکن و آیزاک نیوتن و فیلسوفانی مانند جان لاک را در این انقلاب تبیین می‌کند، ناشر این کتاب ، انتشارات ققنوس است.

انگلستان

نوشتۀ ویلیام و . لیس

ترجمۀ فاطمه شاداب

نویسندۀ آمریکایی این کتاب تاریخ انگلستان را از بدو پیدایش تا امروز به صورت اجمالی بررسی کرده و دو فصل ، از شش فصل کتاب را به بررسی و روایت انقلاب باشکوه پرداخته است . این کتاب اطلاعات مفیدی در مورد گذشته و همچنین سیستم ادارۀ کشور در قرن بیستم به مخاطب می دهد . نویسنده در نهایت با جمع بندی و تهیۀ گاهشمارِوقایع ، باعث ثبت آن در ذهن مخاطب می شود. این کتاب نیز محصولی از انتشارات ققنوس است .

الیزابت اول

نوشتۀ مایرا ودرلی

ترجمۀ حسین بحری

کتاب پیش رو، روایت تاریخی از زندگی آخرین ملکه از خاندان تئودر را برای مخاطب تبیین می کند . اینکه چگونه الیزابت اول با قبول نکردن تعهد  ازدواج  باعث اتمام سلسۀ پادشاهان تئودر و رسیدن قدرت به خاندان اسکاتلندی استورات شد را در لابلای شکوه و عظمت ظاهری او در این کتاب می خوانیم . ناشر این کتاب، انتشارات ققنوس است.

دو رساله حکومت

نوشتۀ جان لاک

ترجمۀ فرشاد شریعت

جان لاک فیلسوفی که به عنوان اولین تجربه گرا شناخته می شود و همچنین او را به عنوان پدر لیبرالیسم غربی معرفی می کنند درنوشته ها و نامه هایش اندیشۀ خود را بیان می کند . مطالعۀ این کتاب که متن دو رسالۀ او در باب حکومت است برای خواننده روشن می کند که او در اوج دفاع از آزادی فردی تحت هر شرایطی ، هنگامی که می خواهد چگونگی تشکیل حکومت را تبیین کند به دمکراسی متوسل شده و آزادی جمع را به آزادی فرد ترجیح می دهد و ملاکی برای شناخت آزادی قائل نبوده و فقط در تلاش است تا بشر را از قیود آزاد نماید و البته اولین قید در نظر او اصول مذهب کاتولیک است. لاک در دفاع از حکومت و پادشاهی ویلیام اورانژ ، داماد شاه مخلوع ، به بررسی حکومت شاهان و چگونگی رفتارشان با آحاد جامعه می پردازد، البته طبق بررسی های اخیر مشخص شده است او این رساله ها را پیش از به قدرت رسیدن ویلیام نوشته است . ناشر این کتاب ، نشر نگاه معاصر است .

نامه‌ای در باب تساهل

نوشتۀ جان لاک

ترجمۀ شیرزاد گلشاهی کریم

مطالعۀ این کتاب از آن جهت مفید است که مترجم در مقدمۀ ۴۶  صفحه ای آن به تبیین مسالۀ تساهل در اندیشۀ متفکران مغرب زمین پرداخته است و خواننده را برای درک تفکر جان لاک که در این نامه مستتر است ، آماده می کند . ناشر این کتاب ، نشر نی است .

تاریخ انگلستان

نوشتۀ هارولد جی . شولتز

ترجمه  عباسقلی غفاری فرد

این کتاب در ۲۵ فصل به تفصیل ، تاریخِ انگلستان را از آغاز تا قرن بیستم روایت می کند . فصلهای ۶ تا ۱۳ برای  پژوهش این برنامه مورد استفاده قرار گرفته است. در این کتاب با نژاد آنگلوساکسون آشنایی کاملی پیدا کرده و عصر الیزابت ، ویکتوریا ، انقلاب صنعتی ، انقلاب باشکوه و عصر خردورزی را می شناسید. ناشر این کتاب ، انتشارات نگاه است .

تاریخ تطبیقی هنر،جلد دوم

نوشتۀ مرتضی گودرزی دیباج

جلد دوم از مجموعۀ چهار جلدی تاریخ تطبیقی هنر در بر گیرندۀ حوادث و اتفاقات قرن هفده و هجده میلادیست . لذا برای دستیابی به اطلاعات برهه ای از تاریخ که مورد بررسی در برنامۀ انقلاب انگلستان است از این کتاب استفاده شده است . در این کتاب با سیر توالی حوادث هم عرض در هر سال آشنا شده و درک بهتری از شرایط آن دوران پیدا خواهید کرد.

ناشر این کتاب، انتشارات سورۀ مهر و کاری از پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی است.

تاریخ جهان

نوشتۀ فیلیپه فرناندس آرمستو

ترجمۀ شهربانو صارمی

این کتاب علاوه بر اقتصاد و سیاست ، برای آشنایی با ملل جهان ، تاریخ ،  فرهنگ و هنر هر سرزمین مفید است . نویسنده سعی در بررسی روایات تاریخی دارد و هر کجا که به نتیجه ای خلاف آنچه از گذشته روایت شده است می رسد ، نقیض مطلب را پس از عنوان روایت مشهور در کتابش درج می کند . ناشر این کتاب ، انتشارات ققنوس است .

تاریخ عصرجدید،جلد اول

نوشتۀ جمعی از تاریخدانان

ترجمۀ فریدون شایان

در فصل اول این کتاب ، انقلاب انگلستان با عنوان انقلاب بورژوایی روایت می شود. جالب است که نویسندگان با توجه به تفکر کمونیستی شان تاثیر توده های مردم را در به پیروزی رسیدن این انقلاب بیشتر از روابط بین پادشاه و اعضای پارلمان می دانند . این کتاب از منظر کمونیستها انقلاب باشکوه را بررسی می کند و بیان می کند که آنطور که غربیها روایت می کنند این انقلاب بدون خونریزی و درگیری صورت نگرفته است . ناشر این کتاب انتشارات شباهنگ است.

تاریخ تمدن، جلد هفتم، آغاز عصر خرد

نوشتۀ ویل و آریل دورانت

ترجمۀ جمعی از مترجمان

در این کتاب به عصر خرد ورزی یعنی قرن شانزدهم و هفدهم میلادی به طور مفصل پرداخته شده است. نویسندگان شرح وقایع جنگ آرمادا و انقلاب‌های این برهه را به طور دقیق در کتاب آورده‌اند. این کتاب جلد هفتم از دورۀ ۱۳ جلدیست. (تاریخ تمدن در گذشته در ۲۸ جلد چاپ می‌شده است.) ناشر این کتاب انتشارات علمی و فرهنگی است.

*علاوه بر منابعی که ذکر شد، کتاب‌های دیگری از انتشارات ققنوس مانند: عصر روشنگری، تفتیش عقاید، رنسانس ایتالیا، عصر استعمارگری، و همین طور کتاب زرسالاران یهود(جلد اول) نوشتۀ عبدالله شهبازی، به فهم بیشتر و تحلیل درستی از وقایع انقلاب انگلستان کمک می‌کند.

گردآورنده: مریم اسدزاده

………………………………….مطالب مرتبط………………………………….

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محمد عامری پور
5 سال قبل

۱-معرفی خوبی بود ممنون. آدم ترقیب میشه بره دنبالش؛ مخصوصا تاریخ انگلیس و جان لاک.
۲-جالبه که کمونسیت ها همه چیز رو در قالب ایدئولوژی خودشون قاب میگیرن و سعی دارن همه چیز رو ماتریالیستی کنن! مثلا اگه تاریخ ایران پطروشفسکی و پیگولوکسایا رو بخونیم متوجه میشیم؛ یکسره زوم کردن روی توده ها و اون ایدئولوژی کرم خوردشون (کمون اولیه-برده داری-سرمایه داری-سوسالیستی؛ نهایتا جنگ طبقات)، که البته با ظهور انقلاب اسلامی، ایدئولوژی کمونیسم به فاضلاب تاریخ پیوست. به قول حضرت امام که به گورباچف گفتند “صدای شکسته شدن استخوان های کمونیسم به گوش میرسد و از این به بعد باید آن را در موزه های تاریخی جستجو کرد”.
۳-بنظر میرسه این انقلاب در این دو دوره (کرامول و اورانژ) یکجور آزمایش و خطای ماسونی بوده و لوژهای انگلیسی و اسکاتلندی میخواستند عیار دستشون بیاد که بعدا لیبرالیسم، سوسیالیسم و سرمایه داری نوین رو در اروپا پیاده کنن. و البته منافع کوتاه مدت و بلندمدتی که در پی این جریانات اومد.

محمد عامری پور
5 سال قبل

۴-البته از یه جهتم تمرین لوژهای پیوریتنیسم بوده برای آمریکا که به در قسمت دوم برنامه البته فکر کنم به این نکته اشاره شد. در حقیقت هسته اولیه شکل گیری ایالات متحده در انقلاب شکوهمند شکل گرفت.
۵-در دو فیلم کرامول (یکی با بازی قوی ریچارد هریس و دیگری که با بازی ضعیف تیم راث) به اقتضای منافع هالیوود در هر دوره یه کرامول متفاوت ساخته که هر دو مورد اقراق زیاد داره! متن ها و کتب و مهمتر از اون نتیجه گیری موشکفانه خیلی بیشتر به فهمیدن شخصیت اولیور کرومول کمک میکنه!